CSJESA - Centrul de Studii Juridice, Economice şi Socio-Administrative

Delegația României, prezență activă la cea de-a 36 Sesiune a Conferinței Generale UNESCO

Delegația României condusă  de dl. Dragoș Ciuparu, președintele ANCS,  a fost prezentă  la cea de-a 36 Sesiune a Conferinței Generale Unesco, la Paris, Franţa, în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2011.

Conferinţa Generală UNESCO are loc la fiecare doi ani. Participă reprezentanţi ai statelor membre ale Organizaţiei şi statele asociate, împreună cu observatorii pentru statele non-membre, organizaţiile interguvernamentale şi organizaţiile non-guvernamentale (ONG-uri). Fiecare ţară are dreptul unui singur vot, indiferent de  măsura contribuţiei sale la buget.

Conferinţa Generală determină politicile şi principalele linii de activitate ale organizatiei și stabilește programele şi bugetul UNESCO. Se aleg, de asemenea, membrii Comitetului executiv şi se numeşte, la fiecare patru ani, Directorul General.

Încă de la înfiinţare, Ştiinţa şi Tehnologia au reprezentat unul dintre domeniile cheie în activităţile UNESCO, funcţionând ca o platformă de dialog, cooperare şi schimb de informaţii şi experienţă între factorii de decizie şi comunităţile ştiinţifice internaţionale.

Un subiect de importanţă naţională pentru România, care a fost abordat în cadrul Conferinţei,  este proiectul de creare a Centrului Internaţional de Formare si Cercetare Avansate în Fizică, la Măgurele, ca Centru de categoria 2 sub auspiciile UNESCO. Înfiinţarea unui institut UNESCO este un eveniment deosebit de important pentru România atât in relaţia cu UNESCO, cât şi pentru impactul internaţional pe care il va avea şi este cel mai important punct pe ordinea de zi a Conferinţei Generale care priveşte direct Romania. Delegația română a exprimat interesul şi disponibilitatea comunităţii ştiinţifice româneşti de a se angaja în proiecte regionale si internaţionale de cercetare-dezvoltare în temele de interes în domeniul de activitate al Centrului, precum şi de a beneficia de oportunităţile oferite de laboratoarele de interes internaţional, infiinţate sub egida UNESCO.